ELEKTRONİK İMZA SEMİNERİ PDF Yazdır e-Posta

Biga TSO’daki E-İmza Semineri’ne katılım yoğun oldu…

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın, 16 Ocak 2014 tarihinde MERSİS ve E-Devlet uygulamalarında kullanılan elektronik imza konusunda düzenlediği E-imza ve Kayıtlı Elektronik Posta Semineri, Oda Meclis toplantı salonunda yapıldı.

Türkiye Noterler Birliği Vakfı tarafından kurulmuş, elektronik imza hizmeti veren TNB E-imza şirketi tarafından verilen seminere katılım oldukça yoğun oldu. Biga TSO’ya kayıtlı tüm üyelerin alması gereken E-imza ve Kayıtlı Elektronik Posta bilgilendirme seminerine yoğun bir katılım oldu.

Katılımcıları E-imza konusunda bilgilendiren Türkiye Noterler Birliği TNB E-İmza Şirketi Operasyon Uzman Yardımcısı Murat ORTAKAYA, E-İmza’nın ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurduğunu, aynı ispat gücüne haiz olduğunu ve oluşturulan elektronik verilerin senet hükmünde olduğunu ifade etti.

“E-imza veya Kayıtlı Elektronik Posta artı E-imza seçenekleri ile herkesin bir elektronik kimliği olacak” diye konuşan ORTAKAYA, E-İmza’nın, kimlik doğrulama, bütünlük, inkar edilmezliği beraberinde getirdiğini vurgulayarak, sadece MERSİS’te geçerli olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın TİTUBB, Adalet Bakanlığı’nın UYAP, SGK’nın e-haciz, projelerinde, SPK’daki genel e-imza uygulamalarında ve Gümrük Müstaşarlığı’nın beyanlarında ve E-devlet Kapısı’nda yoğun biçimde kullanıldığını ifade etti. Ayrıca, E-imza’nın patent başvurusunda, Maliye Bakanlığı’nın e-fatura uygulamalarında, DTM’de ve serbest bölgelerde de kullanılabildiğini kaydetti.

alt

ORTAKAYA, E-imza ile sağlanan faydaları da şöyle sıraladı: “Ölçülebilir zaman ve para tasarrufu, daha etkin ve güvenli bir ortamda bilgi alışverişi yapılabilmesi, en üst düzeyde müşteri güveni, iş akışlarının düzenlenmesi, kağıt ortamında gerçekleşen tüm işlemlerde tasarruf ve etkinlik, azalan yönetim ve kurum içi iletişim giderleri, sosyal paydaşlar arasında güven ağı, yeni gelir kaynaklarının yaratılabilmesi, kurumların kendi aralarında ve kamu kurumlarıyla uygulamalarında karşılıklı işlerlik, arşivleme kolaylığı.”

ORTAKAYA, Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde E-İmza ile yapılabilecekleri de şu şekilde belirtti:

• Şirketlerde genel kurul, yönetim kurulu, ortaklar kurulu, müdürler kurulu ve diğer kurullarda kararlar e-imza ile alınabiliyor.
  • Gerçek kişi tacirler (şahıs şirketleri) elektronik defterlerini e-imza ile imzalayabiliyor.
  • Şirket kayıtları ve mahkemeye delil olarak verilebilen her belge için e-imza kullanılabiliyor.
  • Ticaret odalarının yayınladığı noter onaylı ticari sicil kayıtları e-imzalı gönderilebiliyor.
  • Şirket adına imza yetkisine sahip kişiler şirket namına kendi adlarına üretilen e-imza ile imzalama yapabiliyor.
  • Ticaret şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi diğer tacirlere ilişkin olarak, yeni TTK’nın zorunlu tuttuğu bütün işlemler elektronik ortamda, e-imza ile yapılabiliyor. Bu işlemlerin dayanağı olan belgeler de elektronik ortamda hazırlanabiliyor
  • Kayıtlı Elektronik Posta - KEP’te hizmet sağlayıcı yetkisi ve düzenleme de e-imza ile gerçekleştirilebiliyor.
  • Bankalar kişi ve kurumların e-postalarına doğrudan e-imzalı tebligat yapabiliyor (e-tebligat)

“Biga TSO üyeleri E-imza kullanarak MERSİS Projesi ile yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları, genel kurul bildirimlerinin yapılması, onaylanması, arşivlenmesi, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları vergi beyan ve ödemeleri online ortamda yapılabilecektir” diye konuşan ORTAKAYA sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dahil edilecektir. Bu işlemlerin, mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılabilmesi için işlem yapacak kişi veya kişilerin (bu kişi gerçek kişi ise kendisinin, şirket ise temsil yetkisine haiz kişilerin) elektronik imzaya sahip olmaları gerekmektedir.”