BİGA TSO YÖREX FUARI'NA KATILDI. PDF Yazdır e-Posta

BİGA’NIN YÖRESEL ÜRÜNLERİ ANTALYA YÖREX FUARI’NDA TANITILDI.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteği ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 22 Ekim 2014 Çarşamba günü Antalya Expo Center'de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederayonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, bazı milletvekilleri ve sektör temsilcileri katılımlarıyla açıldı.

alt

Fuar açılışında yaptığı konuşmada 81 ilimizin bu fuarda buluştuğunu dile getiren TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’nun ruhu burada. YÖREX’in beşincisi ve hepsinde buradaydım. Bu fuarlar sayesinde ürünlerin markalaşması sağlanıyor. Marka olunca ne faydası var? Eğer bir ürün marka değilse değeri 1 lira, marka haline getirdiysen 10 lira. Ürünü markalaştırdığın zaman zenginlik demektir. Esas buradaki amaç yöresel ürünlere sahip çıkmanın yanında, zenginleşmenin anahtarıdır. Bu devirde zenginleşmenin anahtarı ürününü marka yapmaktır.

alt

Laleyi kaptırdık Hollanda’ya, sırf lale soğanından Hollanda’nın geliri 1 milyar dolar. Markalaştırmış, ‘Hollanda lale soğanı’ diyor. Aslında her şeyiyle bizim. Fakat onlar markalaştırmış. Geçen yıl bu fuarda sergilenen ürünler THY menüsüne girdi. Buradaki ürünler artık ticari değer bulmaya ve markalaşmaya başladı. Bu odalar, borsalar ne iş yapar. İşte YÖREX’i düzenleyip şehrinin ürünlerinin markalaşmasını sağlıyor. Daha ne yapacak oda, borsalar” dedi.

Bakan Cevdet Yılmaz ise yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Dünyanın çok az yerinde Anadolu’daki çeşitliliğin görülebileceğini belirten Bakan Yılmaz, “Ürünlerimiz bol. Bu zenginliği daha fazla ekonomik değere dönüştürme konusunda potansiyelimizi, zenginliğimizi görmemiz ve değerlendirmemiz bakımından bu fuarlar son derece önemli” diye konuştu. Bununla birlikte bu fuarların kültürel mirasın tanıtılması, yaşatılması anlamında önemli olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, tarih ve kültürle bağların koparılmaması ve gelecek nesillere aktarılması için bu ürünlerin varlığının önemli olduğunun altını çizdi.

alt

Yöresel Ürünler Fuarı-YÖREX’e Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile İlimizin tanınırlığının artması ve markalaşma sürecine katkı sağlamak amacıyla 50 metrekarelik “ÇANAKKALE” standımızla katılım sağladık.

Odamızı temsilen Genel Sekreterimiz Mustafa MUTLU, Çanakkale Ticaret Borsası’nı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Genel Sekreter Sevcan Elver, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen ise Genel Sekreter Hüseyin ÇAKMAK standımızda yer aldı.

alt

Biga Peynir Tatlısı, Biga Cevizli Lokumu, Biga Pirinci, Közlenmiş Biber, Acı Biber Turşusu, Biga Kahvesi, Biga Sucuğu, Biga Domatesi, Salçası ve konserve ürünleri, Biga Eti, Biga Sütü, Biga Balı fuar alanında yer alan standımızda katılımcılara sunularak Biga’mızın ürünlerinin tanıtımı yapıldı. Çanakkale Standı fuara gelen binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oldu.

Fuarın ilk günü TOBB Başkanı Sayın M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU Çanakkale standımızı ziyaret etti. Biga TSO Genel Sekreteri Mustafa MUTLU Sayın HİSARCIKLIOĞLU’na pomak kıyafetleri giydirilmiş bir bebek ile Biga TSO forması hediye etti. Aynı zamanda İlçemizin Yöresel ürünleri olan cevizli lokumumuzu ikram etti.