BİGA TSO BAŞKANI ŞADAN DOĞAN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKAN YARDIMCISINI ZİYARET ETTİ. PDF Yazdır e-Posta

Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan DOĞAN, kardeş oda Karacabey TSO Başkanı Naci GÜNCÜ ile birilkte 09 Mayıs 2016 Pazartesi günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DANİŞ’i Ankara’daki makamında ziyaret etti.

Bakan Yardımcısı Daniş’e yeni görevinde başarılar dileyen heyet, yaklaşık bir saat süren görüşmede başta Biga ve Karacabey tarım ve hayvancılığı, Biga sütü, Karacabey tarımı ve tarıma dayalı sanayi olmak üzere çeşitli konular ele alındı.

Gıda, tarım ve hayvancılığın olmazsa olmaz niteliğinde bir sektör olduğunun altını çizen Biga TSO Başkanı Doğan, “Bigamızın yüzölçümü 1 milyon 354 bin dekar. Bunun yaklaşık yüzde 45'i tarımsal amaçlı işlenebilir arazidir. Yüzde 44'ü de orman alanıdır. Yüzde 60'ı sulanabilir olan bu arazilerimizde, 4 binin üzerinde aktif çiftçi ailemiz üretim yapıyor. Taşoluk gibi yapımı süren sulama sistemleri ile birlikte sulu tarım arazilerimizin payı, çok daha iyi düzeylere çıkacak. 100 bin tona ulaşan çeltik, 50 bin tonun üzerinde buğday üretimimiz var. Mısır üretimimiz 120 bin dekara ulaştı. Selvi Biberi, Kapya Biberi ve Domates üretimimiz her geçen yıl artıyor. Her yıl sebze üretiminde binlerce mevsimlik tarım işçisi ağırlıyoruz. Bigamız, büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği için çok değerli bir adrestir. Büyükbaş hayvan sayımız 60 bine, küçükbaş hayvan sayımız 70 bine ulaştı. Biga, et ve süt kalitesinde, tartışılmaz biçimde Türkiye'nin en iyilerindendir. Bigamız, kanatlı hayvan besiciliğinde de sessiz sedasız Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi.” dedi.

Doğan konuşmasının devamında; “Tarım ve hayvancılıktaki potansiyelimiz, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi için büyük bir avantaj. Bunun farkındayız. Biga OSB'de tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi tesislerimiz var. Yeni yatırımcı talepleri geliyor ve genişleme baskısı başlamış durumda. Yıllardır, lojistik altyapısı yetersiz olduğu için, Bigamız başta tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere, mevcut potansiyelini henüz hak ettiği düzeyde üretime dönüştüremedi. Duble yol ile başlayan ve Çanakkale Boğaz Geçişi projesi ile dikkatleri üzerine çeken Biga ve yöresi, liman ve demiryolu özlemleri de takvime bağlandığında gerçek anlamda Türkiye'nin Hollanda'sı olacaktır. Biga ayrıca, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi için bir Gıda İhtisas OSB'sine şiddetle ve acilen ihtiyaç duyacaktır. Bunu göstergelerinden biri de, Biga Ticaret Borsamızın, ürün depolama ihtiyaçları nedeniyle yeni yatırımlara yönelmesidir.” açıklamasında bulundu.

Başkan Doğan ayrıca “sayın Bakan Yardımcımızın bizlerin sorunları ile yakından ilgilenmesi ve bölgemizin gelişmesi adına yapılacak olan çalışmalarda her zaman bizlerin yanında olacaklarını beyan etmeleri bizleri son derece mutlu etmiştir”. dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, Biga ile ilgili her türlü sorunun çözümü noktasında elinden geleni yapmaya çalıştığını belirterek, Biga’nın Çanakkale ve ülkemiz için önemine değindi.