ÇANAKKALE ODA&BORSA ORTAK TOPLANTISI BİGA TSO’DA YAPILDI. PDF Yazdır e-Posta

ÇANAKKALE İLİ ODA VE BORSALARI ORTAK YÖNETİM KURULLARI TOPLANTISI BİGA TSO’DA YAPILDI.

20 Aralık 2017 Çarşamba günü Biga TSO Konferans Salonu’nda saat 17.00’de başlayan ve yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıya ev sahibi Biga Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Şadan Doğan ile yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T.Selçuk Semizoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen ve yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen ve yönetim kurulu üyeleri, Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay ve yönetim kurulu üyeleri ile oda/borsa genel sekreterleri katıldı.

Ortak toplantı gündemini oluşturan maddeler hakkında görüşlerini ifade eden başkanlar, öncelikli olarak Çanakkale'nin değerlerini koruma, sorunlarını sahiplenme ve ortak akıl ile çözme noktasında birlikte hareket etme kültürünü geliştirmeye kararlı olduklarını ifade ederek ortak deklarasyon yayınladılar:

-    Oda ve borsalarımız,  diğer yerel aktörler ve kamunun yarattığı sinerji ile ilan edilen 2018 Troia Yılı, aynı sinerji ile devam etmeli ve Çanakkale olarak sahip çıkmalıyız.

-    Çanakkale'nin Teşvik Sistemindeki yerini yeterli görmüyoruz. İlimizin teşvik ve desteklerden daha fazla yararlanması, yatırımları çekmesi için teşvik sistemindeki yeri adil ve yapıcı olarak belirlenmelidir.

Kalkınma Bakanlığı uzmanlarınca hazırlanan Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasına göre Çanakkale'nin eğitim ve yaşam kalitesi yüksek çıktığı için 2. Bölge uygun görülmüş. Bu durum; Çanakkale'nin 3. Bölgede yer alan Balıkesir, Gaziantep, Manisa'dan daha fazla gelişmiş olduğu ve teşviklerden daha az yararlanacağımız manasına geliyor.

-    Türkiye'nin her karış toprağı bizim için kutsaldır. Tarihsel ve stratejik değerlerimizi korumak suretiyle  İlimizin kalkınması ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacağına inandığımız yabancıların konut, işyeri binası edinmesi hususunda Kanunun ilgili maddeleri günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir. Yabancılara gayrimenkul satışında yasak uygulanmayan illerdeki koşullar Çanakkale'ye de sağlanmalıdır.

-    Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın merkezinin Balıkesir'de olması İlimizde dezavantaj olarak algılanmaktadır. Genel Sekreterinin Çanakkale'den olması halinde bu durumun ortadan kalkacağına ve denge sağlanacağına inanıyoruz.

-    Ezine Gıda İhtisas OSB bir Çanakkale projesidir. İlimizin tarımsal değerlerinin kümelenme modeli oluşturmaları ve marka değerlerini arttırarak AB ile rekabet edebilecek standartlara ulaşmaları, sanayicilerimize, altyapısı hazır uluslararası standartlarda yatırım yapabilecekleri sanayi parselleri sunulması hedeflenmektedir. Üretim olmadan büyüme olmayacağının bilinci ile Çanakkale OSB'ye de, Biga OSB'ye de, Ezine Gıda İhtisas OSB'ye de sahip çıkmak görevimizdir. Doğru yatırımcıların gelmesi önemlidir. Bu anlamda, Ezine Gıda İhtisas OSB Yönetiminde Çanakkale Ticaret Borsasının görev alması gerektiğine inanıyoruz.

-    Canlı hayvan ve süt sektörü desteklenerek dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır. Et ithalatı geçici bir çözümdür. Artan nüfusun meydana getirdiği talep ve sosyo-ekonomik değişimler hayvansal üretimin artırılmasını gerektirmektedir. Hayvancılık sektörünün ekonomik krizlerden etkilenmemesi için tarım politikaları yerinde ve gerçekçi yapılmalı, sektör devletin destek ve himayesinden yoksun bırakılmamalıdır. Üretim yetersizliğinin gerçek sebebi budur. Üretim, en alt sektörüne kadar dikkate alınmalı, üretici et ihraç eden Ülkelerin rekabetine karşı çaresiz bırakılmamalıdır. Sektörün rekabet gücü artırılmalıdır.

ÇANAKKALE TSO

BİGA TSO