İDEAL HAYVAN BARINAKLARI PROJESİ POSTER SUNUMU VE KONFERANSI PDF Yazdır e-Posta

BİGA ŞARTLARINDA İDEAL HAYVAN BARINAKLARI PROJESİ POSTER SUNUMU VE KONFERANSI

Biga Fuarı’nın 12’nci yılında 03 Ekim 2018 Çarşamba günü gerçekleştirilen Biga Sığırcılığı Güzelik Yarışması’nın ardından Biga Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda BİGA ŞARTLARINDA İDEAL HAYVAN BARINAKLARI PROJESİ POSTER SUNUMU VE KONFERANSI düzenlendi.

Moderatörlüğünü Biga Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif Ödül’ün yaptığı konferansa ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ünal KIZIL, TKDK Çanakkale KoordinatörüHasan İskender veBiga MYO Bitkisel ve Hayvansal Ürünler Bölüm Başkanı Doç.Dr. Songül  ŞENTÜRK konuşmacı olarak katıldı. Konferansın son bölümünde ise çiftçilere imar barışı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

Prof.Dr. Kızıl konuşmasında; “Bizlerden Biga Şartlarında İdeal Hayvan Barınağı Projesi hakkında görüş istendiğinde, tek bir bina projesi (yani tip proje, model proje) olmaz dedik. Her bölgenin, her işletmenin, her proje sahibinin koşulları, istekleri farklıdır. Bir barınağın sahip olması gereken teknik özellikleri, çiftçi ve üretici koşullarına adapte edebiliriz. Hayvanlarda barınak neden önemli, sahip olduğumuz hayvanları uygun koşullarda barındırabilirsek veriminiz % 70 artabilir. Oksijen, sıcaklık çok önemli, bir barınağa (dama) girip de kokmayanımız yoktur. Temel kriter şu, siz barınağa girdiğinizde ordan çıkmak istiyorsanız, inanın sığırın dili olsa o da aynısını söyler. Hijyen, oksiyen, aydınlanma, yani sizin neye ihtiyacınız varsa hayvanın da ona ihtiyacı var. Barınağınız hava alacak, ne kadar temiz hava o kadar sağlık ve verim. En ideal ortam sıcaklığı 10-15 derece, hastalıkların arttığı derece 25 derece üzeri.

En çok şuna dikkat edeceğiz; soğuk hava cereyanı olmayacak ve hayvanın yattığı yer ıslak olmayacak. Hayvanlar için yaz mevsiminde havalandırma fanları gereklidir.” dedi.

Biga MYO Bitkisel ve Hayvansal Ürünler Bölüm Başkanı Doç. Dr Songül ŞENTÜRK ise yaptığı konuşmasında; “Hangi üretim için planlıyoruz önce bu sorunun cevabını vermelisiniz. Hem süt hem besi bir arada barındırmak ile hata yapılıyor. Bir işletmenin kâr elde etmesi için belli bir hayvan sayısına ulaşması gerekiyor. Bir çiftçi planı ve bir takviminiz olması lazım. Tarım ve Hayvancılıkta Planlama Şart.”dedi.

TKDK Çanakkale Koordinatörü Hasan İskender de destekler hakkında bilgi verirken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Serkan Çanla, imar affından yararlanacak çiftçilerin bir an evvel başvurmaları gerektiğini, kayıtlı olmayan yapıların kayıt altına alınması için bunun büyük bir fırsat olduğunu, ruhsat istenilen desteklerden yararlanmak isteyenler için de avantaj olduğunu belirtti.