UMEM KURSLARI BİGA’DA BAŞLADI. PDF Yazdır e-Posta

alt

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi “Beceri 10” kapsamında 75 kursiyerin mesleki eğitim alacağı ve 400-600 saat süreyle devam edecek olan beş kursun açılışı 08 Haziran 2011 tarihinde Biga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yapıldı. Açılışa Çanakkale Valisi Güngör Azim TUNA, Biga Kaymakamı Fatih GENEL, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Belde Belediye Başkanları, Biga Cumhuriyet Başsavcısı, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza TEKİN, İl Genel Meclisi Üyeleri, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Vefa BARDAKÇI, Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Ahmet KASAP, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend ENGİN, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tunçay YAŞAR, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut OKYAY, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, işverenler, oda ve borsaların yöneticileri, okul müdürleri ve öğretmenler, kursiyerler ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tunçay YAŞAR açılışta yaptığı konuşmada;

“İstihdam sorununun altında yatan en önemli nedenlerden birinin “mesleksizlik” olduğunu belirterek, Türkiye’de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte, diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Bu kapsamda, hem işsizlik oranını azaltmak, hem de işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm sağlamak amacıyla Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri, UMEM, bir diğer adıyla Beceri 10 projesi başlatılmıştır.

UMEM, yani Beceri’10 projesi, firmalara Nitelikli Eleman Kazandırma Projesidir.

Firmalarımız,

İhtiyaç duyduğu mesleklerde kursların açılmasını sağlayacak,

Bu kurslarda eğitim görenlere hiçbir mali yükümlülük altına girmeden staj imkanı sağlayacak,

İşe almayı düşündüğü kişiyi iş başında görme imkanı elde edecek,

Bu kurslarda yetişen elemanları istihdam etmekle, hem nitelikli elemanlara kavuşacak hem de sağlanan teşviklerden yararlanacaklardır.

Bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilmiştir.

Bu kapsamda, özellikle sanayiye yönelik alanlarda eğitim ortamının yetersizliği, eğitim içeriklerinin güncel olmaması, hangi alanlarda eğitime ihtiyaç olduğunun belirlenmesi gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sürekli gelişen ve kendini yenileyen, teknolojiye uygun eğitim alanları oluşturmak ve işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve işsizlerimizin daha nitelikli eğitim alabilmelerini sağlamak üzere adı geçen bakanlıklarımız ve TOBB işbirliğinde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi başlatılmıştır.

İŞKUR tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin farkındalığın artırılması, mesleki eğitim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması ve bu alanda yönetişimin sağlanmasına yönelik bir model önerisi elde edilmesini teminen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) projede önemli bir rol üstlenmektedir. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları’nın etkinliğinin arttırılması ve sürdürülebilir bir model önerisi sunulmasıyla, yerel Odaların mesleki eğitim faaliyetlerinin esaslı birer ortağı olarak, sürece daha etkin katılımların sağlanması amaçlanmaktadır.

Mesleki eğitim kursları ve buna bağlı aktif işgücü politikaları tasarlanırken öncelikle, istihdam piyasası dinamiklerinin yakından incelenmesi gerekir. İkinci olarak, kriz döneminde işini kaybeden ve beceri geliştirme kurslarının ana hedefini oluşturan işsizlerin profilinin anlaşılması önemlidir. Bu bilgiler ışığında, beceri geliştirme ihtiyacının ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.

UMEM projesi kapsamında Odamız üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda eleman eğitimine yönelik bugün itibariyle Endüstri Meslek Lisemizde 75 kursiyerin katılımıyla ve 400 ilâ 600 saat sürecek olan beş kurs açılmış bulunmaktadır.

Bu kurslar;

Gaz altı Kaynakçılığı,

Endüstriyel Bakım-Onarım Elektrikçisi,

Örtülü Elektrod Kaynakçılığı,

Elektrik Tesisleri İşletme Bakım ve

Mobilya İmalatçılığı kurslarıdır.

Kurslar süresince İŞKUR tarafından kursiyerlere Genel Sağlık Sigortası yaptırılacak, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Prim giderleri karşılanacak ve günlük 15 TL harçlık verilecektir.

Proje beş yıl süreyle devam edecek olup, Odamıza üye işletmeler, eleman ihtiyaçlarını Odamıza iletebilecekler, iş arayan ve meslek sahibi olmak isteyen işsizler de İŞKUR ve UMEM projesi kayıtları için Odamıza müracaat edebileceklerdir.” dedi.